Nieuws

AS Monaco vraagt Cercle Brugge ten huwelijk

AS Monaco vraagt Cercle Brugge ten huwelijk

Het is een publiek geheim dat gezonde bedrijfsvoering in Eerste Klasse B van het professioneel voetbal in België geen sinecure is, enerzijds door de beperkte inkomsten uit TV-gelden en de beperkte media-aandacht en anderzijds door de hoge operationele kosten.

Om hierop te anticiperen werden de belangrijkste operationele taken van de VZW Cercle Brugge in 2014 overgedragen naar een nieuw opgerichte CVBA. Deze omvorming slaagde erin om het kapitaal en het eigen vermogen in de afgelopen jaren aanzienlijk te verhogen. Door de degradatie naar de tweede klasse werden deze inspanningen echter grotendeels 'verbruikt', nu het kapitaal dat werd ingebracht in hoofdzaak diende te worden aangewend om de operationele verliezen te dekken in de plaats van te kunnen investeren in structuur en kwaliteit om te promoveren.

De trend is er dan ook bij nagenoeg alle concurrenten in 1B om extern kapitaal aan te trekken, waardoor de werkingsbudgetten bij deze concurrenten sterk toenemen.

Eind vorig jaar heeft de raad van bestuur aan de algemene vergadering van aandeelhouders deze situatie uitvoerig toegelicht en de steun gevraagd en gekregen om op zoek te gaan naar bijkomend extern kapitaal. Het kader dat toen werd voorgesteld was dat, enerzijds Cercle haar eigen cultuur diende te kunnen behouden, en dat anderzijds een betrouwbare en stabiele partner diende te worden gezocht die de ambitie moest tonen om Cercle terug naar 1A te loodsen en die daartoe over de nodige financiële en sportieve slagkracht moest beschikken.

Een partner voor een geslaagd huwelijk onder deze premissen biedt zich nu aan, met name AS Monaco.

AS Monaco, thans bij de meest succesvolle ploegen in de Franse Ligue 1, verkeerde nog niet zo lang geleden in dezelfde situatie als Cercle. Door zware investeringen in structuur, scouting en spelers kwamen ze weg van de laatste plaats in de Franse 2e klasse en dwongen ze achtereenvolgens promotie en Champions League voetbal af.

De goede contacten tussen AS Monaco en Cercle, die er reeds lang zijn, werden geïntensifieerd en resulteerden eerder dit jaar in een sportief engagement, met aanbrengen van vier spelers  (Nardi, Benedinne, Diarra en Chérif), van wie er reeds drie een basisplaats in het elftal afdwongen.

Na het ondertekenen van een letter of intent en een grondig due diligence onderzoek werd het voor AS Monaco steeds duidelijker dat Cercle een belangrijke partner kan zijn voor AS Monaco. Dit inzicht heeft nu geresulteerd in een bindend bod van AS Monaco tot het nemen van een meerderheidsparticipatie in de aandeelhoudersstructuur van Cercle, met diverse garanties voor Cercle.

De raad van bestuur van de CVBA legt dit voorstel deze avond op een informele vergadering voor aan de algemene vergadering van CVBA-aandeelhouders en VZW-leden. De aanwezige vennoten en leden dienen groen licht te geven om de onderhandelingen met AS Monaco verder te zetten ten einde de deal in de komende weken te finaliseren.

In het bod werden voldoende garanties ingebouwd die de eigenheid van Cercle moeten garanderen, met onder andere verdere professionalisering van de eigen jeugdwerking en aandacht voor de sociale bewogenheid. En anderzijds werden sportieve en financiële garanties geboden om zo snel mogelijk een promotie naar 1A te helpen realiseren.

Belangrijke voorwaarde nu is dat Cercle zich zo snel mogelijk verzekert van een verlengd verblijf in het professionele voetbal en we roepen daarom de supporters op om zaterdag aanstaande ons team naar de overwinning te stuwen tegen OHL.

We wensen ons te onthouden ons van verder commentaar tot het einde van de onderhandelingen.

BTW BE 0407.845.705 (VZW) - BTW BE 0554.798.824 (CVBA) - Algemene voorwaarden -  webdesign by stardekk ×