Nieuws

Belofte in de kijker

Nieuwe rubriek online! Deze maand in "belofte in de kijker": Ayron Verkindere

In deze nieuwe rubriek presenteren we u maandelijks een interview met een beloftenspeler of -trainer. Deze week: belofte Ayron Verkindere.

Enkele weken geleden ging ook het seizoen voor de beloften van start. Na een knappe top-5 plaats vorig jaar is de motivatie bij de youngsters van Jurgen Van Opstaele groot om nu even goed te doen. De eerste die in deze rubriek het woord krijgt is Ayron Verkindere, met zijn 16 jaar de benjamin van de ploeg. Ayron maakt sinds juli deel uit van de U21 en is een heel gedreven speler met een prima mentaliteit, vastberaden om het als voetballer zover mogelijk te schoppen. Vorige week maakte hij zijn debuut bij de eerste ploeg, toen hij mocht invallen in de vriendschappelijke wedstrijd tegen KV Oostende.

Ayron, deze avond speel je in Tubize met de nationale ploeg U17 tegen Spanje. De tegenstander heeft de beste nationale jeugdelftallen van Europa, dus het wordt voor jou wellicht een match om naar uit te kijken.  

Inderdaad, ik ben heel fier op mijn selectie. In augustus werd ik uitgenodigd voor een training met een dertigtal spelers. Ik deed het wellicht niet slecht, want 14 dagen geleden werd ik opgeroepen voor de Toto-cup, een vierlandentornooi in Oostenrijk. We mochten het opnemen tegen Duitsland, Zwitserland en het gastland.

Dat moet een heel mooie ervaring geweest zijn.

Dat klopt. We hebben een hechte groep, Vlamingen en Walen vormen geen aparte kliekjes en we proberen allemaal Nederlands en Frans te spreken tegen elkaar. In onze kern zitten drie spelers van PSV, één van Ajax, één van Inter Milaan, de anderen zijn in België actief. De resultaten vielen wat tegen, maar het waren telkens details die over het wedstrijdverloop beslisten. Ik ben heel blij dat ik zoveel speelgelegenheid kreeg. Tegen Duitsland viel ik kort voor tijd in, maar tegen Oostenrijk en Zwitserland mocht ik de hele partij volmaken. Na het doorschuiven van Anderlecht-speler Youri Tielemans naar de beloften, zijn we allemaal sterk aan elkaar gewaagd. In oktober spelen we de voorronde van het EK tegen Polen, Bulgarije en Macedonië, en ik hoop er dan opnieuw te mogen bijzijn.

Je bent sinds de U13 aangesloten bij Cercle Brugge. Bij welke ploegen was je voordien actief?

Mijn eerste voetbalshirt trok ik aan bij SV Moorslede waar ik woon. Na twee seizoenen bij de allerkleinsten kwam KSV Roeselare mij halen. Toen het enkele jaren geleden degradeerde, was het op Schiervelde een heuse leegloop van jongeren. Dat was niet bemoedigend en ik ben dan uiteindelijk ook vertrokken.

De resultaten van de eerste ploeg waren vorig jaar niet goed, en dan stortten andere teams zich als aasgieren op de jeugdspelers. Je speelde een sterk seizoen, en er was er belangstelling voor jou. Waarom ben je uiteindelijk gebleven?

Vooral AA Gent wilde mij heel graag inlijven. Ze zagen in mij een rechtsback met veel potentieel en drongen sterk aan. Ik zag echter geen reden om Cercle de rug toe te keren want ik heb veel vrienden aan de groene kant van het Jan Breydelstadion, ben hier graag en het niveau van de jeugdtrainers is hoog. De combinatie met school is hier gemakkelijker te realiseren dan in Gent, dat speelde ook mee. Bovendien heeft de sportieve staf van Cercle echt oog voor het tweede team, en is doorbreken hier meer evident dan bij Gent; ik heb in elk geval het gevoel dat men in mij gelooft. Wim De Coninck, die me namens het makelaarsbureau ISM begeleidt, steunde me in deze keuze.

De beloften trainen bijna elke dag. Gaat dat vlot samen met het vele schoolwerk?

Ik volg les op het KTA in Brugge, Topsport voetbal. Tijdens de week verblijf ik op internaat om zo weinig mogelijk tijd te verliezen met de verplaatsingen. Desondanks moet ik heel goed plannen en heb ik bijna geen vrije tijd. Het KTA geeft een aantal faciliteiten die de combinatie iets gemakkelijker maken. Soms trainen de beloften overdag, en dan mag ik tijdens de Topsporttrainingen aansluiten bij hen. Ik krijg ook veel steun van mijn ouders, die heel begaan zijn met mij.

Jurgen Van Opstaele, je trainer bij de beloften, en Bart Derre, vorig jaar sportief verantwoordelijke van de jeugdopleiding, zien voor jou een toekomst weggelegd bij Cercle. Je bent in hun ogen weliswaar nog een ruwe diamant die nog veel slijpwerk vraagt, maar beiden roemen je winnaarsmentaliteit, je grinta op het veld, je lef, duelkracht, en je snelheid gecombineerd met techniek. Kan je je in dit beeld herkennen?

Ik denk het wel. Van nature ben ik een rustig iemand, maar op het veld ga ik echt op in de match en wil ik elke wedstrijd winnen. Dat is positief, maar dat zorgt er soms ook voor dat ik te impulsief ben. Ik heb een kort lontje en laat me nog te dikwijls vangen door tegenstanders die proberen te provoceren en ik pak dan onnodige kaarten. Die dingen moet er uit, maar in de hitte van de strijd vergeet ik dat wel eens. In de toekomst wil ik ook werken aan mijn laatste pass en positiespel; die zaken zijn nog voor verbetering vatbaar.

Je bent een polyvalente speler. Bij de nationale ploeg speel je op 2 en 7, bij Cercle ben je de spelverdeler. Cercle is samen met jou op zoek naar de positie waarin je je het best kan ontwikkelen en waar je het meest rendement aan het team geeft. Welke plaats geniet jouw voorkeur?

Het liefst speel ik als aanvallende middenvelder. Ik ben doelgericht, wil de goal ruiken en het spel verdelen. Mijn grote voorbeeld is Philippe Coutinho van Liverpool voor wiens technische bagage ik veel bewondering heb. Bij de jonge duivels is de concurrentie centraal groot, maar bij Cercle wil ik op die positie doorbreken.

Je bent nieuw bij de beloften. Wat zijn de ambities voor dit seizoen?

Mijn persoonlijk doel is zoveel mogelijk speelminuten vergaren, en beter worden. De ambitie van de ploeg is om hoog te eindigen in het klassement en zover mogelijk door te stoten in de beker van België. We hebben een sterke groep die het ieder team lastig kan maken.

Er zijn voor het eerst ook playoffs voor de beloften.

Inderdaad. In de heenronde speelt elke ploeg één keer tegen elkaar. Na de winterstop ontmoeten de beste acht clubs elkaar twee keer in playoffs 1 en de andere teams maken deel uit van playoffs 2. Ook de beker is een nieuwigheid. In de eerste ronde namen we gemakkelijk de maat van tweedeklasser White Star Brussel. In oktober is Westerlo de volgende klip die we moeten nemen.

Jullie staan onder de hoede van Jurgen Van Opstaele en Denis Viane, die verantwoordelijk is voor U19 en beloften, maar krijgen ook training van Ronny Desmedt. Wat is zijn taak?

Ronny Desmedt staat de woensdagnamiddag en donderdagvoormiddag mee op het veld. Het is dan eerder een tactische oefenstonde waarin we bepaalde looppatronen aanleren. Elke donderdagavond spelen we tegen de U19, en het is dan de bedoeling dat we de specifieke zaken die we ’s morgens ingeoefend hebben toepassen in die match. Ronny geniet van zijn voetbalpensioen, maar is nog zeer geëngageerd aanwezig tijdens die trainingen.
 

Bedankt voor het interview, Ayron. We wensen jou in de eerste plaats een blessurevrij seizoen, en veel spelplezier bij de beloften. 

BTW BE 0407.845.705 (VZW) - BTW BE 0554.798.824 (CVBA) - Algemene voorwaarden -  webdesign by stardekk ×