Nieuws

Cercle Brugge & de competitiehervorming

Toelichting omtrent competitieformule

CERCLE BRUGGE EN DE COMPETITIEHERVORMING

Cercle is één van de 24 ploegen die vanaf het seizoen 2016-2017 in België deel uitmaken van het Betaald Voetbal.

Het is absoluut niet eenvoudig om de nieuwe competitiehervorming uit te leggen, maar toch wil Cercle met de hiernavolgende uiteenzetting een poging ondernemen om één en ander duidelijk(er) te maken, in hoofdzaak uiteraard voor wat betreft de mogelijkheden voor Cercle

In de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A zijn volgende 16 ploegen ondergebracht (alfabetisch gerangschikt op stadsnaam) :

Anderlecht, Club Brugge, Charleroi, Eupen, KRC Genk, AA Gent, KV Kortrijk, Lokeren, KV Mechelen, Moeskroen, KV Oostende, Sint-Truiden, Standard, Waasland-Beveren, Westerlo en Zulte-Waregem.

 

In de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B zijn volgende 8 ploegen ondergebracht (alfabetisch gerangschikt op stadsnaam) :

Antwerp, Cercle Brugge, Union Brussel, OH Leuven, Lierse, Lommel United, Roeselare en Tubeke.

Play-Off II wordt gespeeld na de reguliere competitie in de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A en na de Periodekampioenschappen en (eventuele) Promotiewedstrijden in de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B (cf. verder).  In deze Play-Off II zal er een vermenging zijn tussen de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A en de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B.  Bijgevolg is het noodzakelijk om eerst de competitieformule Betaald Voetbal Eerste Klasse A toe te lichten.

In de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A (Jupiler League) is de competitieformule als volgt :

·       een reguliere competitie met de 16 ploegen van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A, met heen- en terugwedstrijden.

·       de 16de van deze reguliere competitie Betaald Voetbal Eerste Klasse A treedt in het seizoen 2017-2018 aan in de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B.

·       een Play-Off I na de reguliere competitie van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A, met de 6 eerste ploegen van deze reeks, met heen- en terugwedstrijden ;  de winnaar van Play-Off I is de nationale kampioen.

·       een Play-Off II na de reguliere competitie van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A met 12 ploegen, zijnde met de 7de t.e.m. de 15de van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A én de 3 best geplaatste ploegen van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B (samengetelde punten uit het 1ste en het 2de Periodekampioenschap, met uitzondering van de stijger) (zie verder).  Deze 12 ploegen worden ingedeeld in twee groepen van 6 ploegen (Play-Off II A en Play-Off II B), met heen- en terugwedstrijden.  Iedere ploeg vangt de Play-Off II aan met 0 punten.

·       de winnaar van Play-Off II A en de winnaar van Play-Off II B spelen onderling één testwedstrijd Play-Off II op het veld van de ploeg "die het hoogst is geëindigd in het reguliere kampioenschap", zo nodig met verlengingen en een strafschoppensessie.  De winnaar hiervan is de winnaar van Play-Off II.

·       de ploeg uit de Play-Off I die aanspraak kan maken op het laatste ticket voor een Europese competitie en de ploeg die winnaar is van Play-Off II spelen één testwedstrijd Europees Voetbal op het veld van de ploeg "die het hoogst is geëindigd in het reguliere kampioenschap", zo nodig met verlengingen en een strafschoppensessie.  De winnaar hiervan is de winnaar van het laatste ticket voor een Europese competitie.

In de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B (Proximus League) is de competitieformule als volgt :

·       een 1ste Periodekampioenschap met de 8 ploegen van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B, met heen- en terugwedstrijden ;  de winnaar van dit 1ste Periodekampioenschap maakt voor het navolgend seizoen kans op promotie naar de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A (zie verder).

·       een 2de Periodekampioenschap met de 8 ploegen van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B, met heen- en terugwedstrijden ;  de winnaar van deze 2de Periodekampioenschap maakt voor het navolgend seizoen kans op promotie naar de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A (zie verder).

·       Promotiewedstrijden heen en terug tussen de winnaar van het 1ste Periodekampioenschap en de winnaar van het 2de Periodekampioenschap ;  de winnaar van deze Promotiewedstrijden treedt het navolgend seizoen aan in de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A.

Opmerking 1 :  indien beide Periodekampioenschappen door dezelfde ploeg worden gewonnen, zijn deze Promotiewedstrijden uiteraard overbodig.

Opmerking 2 :  als de verliezer van deze Promotiewedstrijden als één van de 3 best geplaatste ploegen is geëindigd in de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B (samengetelde punten uit het 1ste en het 2de Periodekampioenschap, met uitzondering van de stijger), dan zal deze ploeg na deze Promotiewedstrijden nog deelnemen aan Play-Off II (zie hierna).

·       een Play-Off II na de reguliere competitie van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A met 12 ploegen, zijnde met de 7de t.e.m. de 15de van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A én de 3 best geplaatste ploegen van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B (samengetelde punten uit het 1ste en het 2de Periodekampioenschap, met uitzondering van de stijger).  Deze 12 ploegen worden ingedeeld in twee groepen van 6 ploegen (Play-Off II A en Play-Off II B), met heen- en terugwedstrijden.  Iedere ploeg vangt de Play-Off II aan met 0 punten.

·       de winnaar van Play-Off II A en de winnaar van Play-Off II B spelen onderling één testwedstrijd Play-Off II op het veld van de ploeg "die het hoogst is geëindigd in het reguliere kampioenschap", zo nodig met verlengingen en een strafschoppensessie.  De winnaar hiervan is de winnaar van Play-Off II.

·       de ploeg uit de Play-Off I die aanspraak kan maken op het laatste ticket voor een Europese competitie en de ploeg die winnaar is van Play-Off II spelen een testwedstrijd Europees Voetbal op het veld van de ploeg "die het hoogst is geëindigd in het reguliere kampioenschap", zo nodig met verlengingen en een strafschoppensessie.  De winnaar hiervan is de winnaar van het laatste ticket voor een Europese competitie.

·       een Play-Off III na het 1ste en het 2de Periodekampioenschap van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B met 4 ploegen, zijnde met de 5de t.e.m. de 8ste van de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B (samengetelde punten uit het 1ste en het 2de Periodekampioenschap), met heen- en terugwedstrijden.  Iedere ploeg vangt de Play-Off III aan met de helft van de punten die in de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B werden behaald (samengetelde punten uit het 1ste en het 2de Periodekampioenschap).  De laatste van deze Play-Off III treedt het navolgend seizoen aan in de reeks Eerste Klasse Amateurs (tenzij deze ploeg geen licentie voor minstens Betaald Voetbal Eerste Klasse B heeft behaald).

Concreet wat de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B betreft (alle mogelijkheden) :

·       het 1ste Periodekampioenschap =  14 wedstrijden, waarvan 7 thuiswedstrijden.

·       het 2de Periodekampioenschap =  14 wedstrijden, waarvan 7 thuiswedstrijden.

·       in voorkomend geval :  Promotiewedstrijden :  2 wedstrijden, waarvan 1 thuiswedstrijd.

·       in voorkomend geval :  Play-Off II :  10 wedstrijden, waarvan 5 thuiswedstrijden.

·       in voorkomend geval :  testwedstrijd Play-Off II met 1 wedstrijd, mogelijks 1 thuiswedstrijd.

·       in voorkomend geval :  testwedstrijd Europees Voetbal met 1 wedstrijd, mogelijks 1 thuiswedstrijd.

·       in voorkomend geval :  Play-Off III :  6 wedstrijden, waarvan 3 thuiswedstrijden.

Concreet wat Cercle betreft (alle mogelijkheden) :

·       sowieso speelt Cercle minstens 28 wedstrijden, waarvan minstens 14 thuiswedstrijden (zijnde het 1ste en het 2de Periodekampioenschap in de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B) ;  als Cercle de beide Periodekampioenschappen in de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B wint, dan promoveert Cercle definitief naar de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A.  Er zijn dan geen Promotie- en/of andere wedstrijden meer.

·       als Cercle maar één van de twee Periodekampioenschappen in de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse B wint, dan speelt Cercle de 2 Promotiewedstrijden, waarvan 1 thuiswedstrijd ;  als Cercle deze Promotiewedstrijden wint, dan promoveert Cercle definitief naar de reeks Betaald Voetbal Eerste Klasse A.  Er zijn dan geen andere wedstrijden meer.

·       als Cercle de Play-Off II speelt (in voorkomend geval ook nadat Cercle de Promotiewedstrijden zou hebben verloren), dan volgen er minstens 10 wedstrijden in Play-Off II A of Play-Off II B, waarvan 5 thuiswedstrijden.

·       als Cercle de Play-Off II A of de Play-Off II B wint, dan volgt de testwedstrijd Play-Off II met 1 wedstrijd, mogelijks 1 thuiswedstrijd.

·       als Cercle de testwedstrijd Play-Off II wint, dan volgt de testwedstrijd Europees Voetbal met 1 wedstrijd, mogelijks 1 thuiswedstrijd.

·       als Cercle de Play-Off III speelt (in voorkomend geval ook nadat Cercle de Promotiewedstrijden zou hebben verloren), dan volgen er minstens 6 wedstrijden in Play-Off III, waarvan 3 thuiswedstrijden.

Conclusie wat Cercle betreft m.b.t. het seizoen 2016-2017 (alle mogelijkheden) :

·       sowieso zal Cercle minstens 14 thuiswedstrijden spelen (dat is de enige echte zekerheid) ;

·       om te promoveren zal Cercle minimaal 14 en maximaal 15 thuiswedstrijden spelen ;

·       in geval van Play-Off II zal Cercle minimaal 19 en maximaal 22 thuiswedstrijden spelen ;

·       in geval van Play-Off III zal Cercle minimaal 17 en maximaal 18 thuiswedstrijden spelen ;

Voormelde uiteenzetting gaat er van uit dat ALLE in het seizoen 2016-2017 deelnemende ploegen van Betaald Voetbal Eerste Klasse A én Betaald Voetbal Eerste Klasse B tegen uiterlijk 10/05/2017 hun licentie hebben bekomen voor Betaald Voetbal Eerste Klasse A én Betaald Voetbal Eerste Klasse B voor het seizoen 2017-2018.  Van zodra dit niet het geval zou zijn, gelden er diverse andere regelingen (die hic et nunc niet het voorwerp zijn van huidige uiteenzetting).

Mede met het oog op de bepaling van de abonnementsformules (waaromtrent eerstdaags meer) hoopt Cercle aldus reeds enige klaarheid te hebben gebracht in deze uiterst ingewikkelde aangelegenheid !

Mogelijkse resterende vragen na deze uiteenzetting kunnen steeds per e-mail worden gericht aan secretariaat@cerclebrugge.be met in het onderwerp 'Competitiehervorming'.  Deze vragen zullen in de mate van het mogelijke asap worden beantwoord.

LEVE CERCLE !

BTW BE 0407.845.705 (VZW) - BTW BE 0554.798.824 (CVBA) - Algemene voorwaarden -  webdesign by stardekk ×