Nieuws

De Tussenstand

Deze week in 'De Tussenstand': Sven Jaecques over de scouting, het uitlenen van spelers en de wintertransfers

Het webteam wil de supporters zo goed mogelijk informeren over het reilen en zeilen binnen de Vereniging. Daarom wordt om de twee maanden met Sven Jaecques, Technisch Directeur Cercle Brugge, een tussenstand opgemaakt. Een evaluatie waarbij we samen ons licht laten schijnen op alle facetten van Groen-Zwart. In het tweede interview werpt Sven een blik op de scouting, het uitlenen van spelers en de wintertransfers.

Sven, de voorbije seizoenen haalde Cercle Brugge vooral spelers via de trainer die op dat moment het roer in handen had. Jij hebt dit jaar een prioriteit gemaakt van de oprichting van een scoutingscel voor de eerste ploeg.

Inderdaad, we hadden op dit vlak een inhaalbeweging te maken. Ploegen als Kortrijk en Zulte Waregem stonden op dat vlak een stuk verder dan wij. Goede scouting kost geld, maar betaalt zichzelf op middellange termijn terug, dus waren we bereid hierin te investeren. We zijn op zoek gegaan naar gedreven mensen. David Carpels, Sven Charita en Jurgen Vandekerckhove schuimen zoveel mogelijk matchen af en we houden ernstig rekening met hun rapporten.

Kan je met vier mensen de volledige spelersmarkt in kaart brengen?

Nee, maar toch een groot deel ervan. Daarnaast is en blijft het zeer belangrijk om een netwerk uit te bouwen. Cercle moet elke makelaar kennen en elke makelaar Cercle. We hebben daarnaast ook een aantal informanten die ons tippen over spelers in regio’s waar we, om financiële redenen, niet scouten. Het derde luik, naast het veldwerk ter plaatse en de uitbouw van een netwerk, is de interne scouting, dit wil zeggen het op de voet volgen van de evolutie van onze eigen jeugdspelers.

Welke wedstrijden worden bekeken?

In België scouten we de U19, de U21, tweede, derde en bij uitzondering vierde klasse. Ook de matchen van de nationale ploegen van de jeugd worden met een vergrootglas gevolgd. Daarnaast stuur ik mijn scouts naar Nederland en Noord-Frankrijk. Oost-Europa is minder interessant; de kans dat we daar een witte merel ontdekken die nog niet door een andere ploeg gezien is, is vrijwel onbestaande. Op dit ogenblik wordt een inventarisering gemaakt en digitaliseren we al het talent, los van een spelsysteem of eigen noden. Op die manier kennen we de markt en kunnen we informatie van makelaars snel en correct verifiëren. Bob Peeters overtuigde ons destijds om Igor Vetokele en Grégory Mertens aan te werven. Dat is volledig zijn verdienste, maar eigenlijk is dat geen gezonde situatie, want zoiets kan ook volledig verkeerd uitdraaien.  

Wil dat zeggen dat de hoofdtrainer geen zeggingsschap meer heeft in transfers?

De hoofdcoach heeft een zeer duidelijke stem in elk inkomend of uitgaand transferverhaal. Hij is verantwoordelijk voor de korte termijn, namelijk de volgende wedstrijd winnen en het desbetreffende seizoen zo goed mogelijk afwerken en een transfer beïnvloedt altijd dit proces. Een trainer kan echter onmogelijk inzicht hebben in het totale plaatje en de lange termijn, laat staan dat hij er rekening mee moet houden. Wat is het financiële kader? Zijn er alternatieven op vlak van prijs of kwaliteit? Zijn er bij de eigen jeugd jongeren die binnen twee tot drie jaar op die positie kunnen spelen? Hebben we spelers voor wie er momenteel interesse is en van wie de kans bestaat dat ze vertrekken? Lorenzo staat daar heel open voor. Hij weet dat ik altijd, in de mate van het mogelijke, rekening zal houden met zijn mening en voorkeur. Als iets niet kan, dan krijgt hij ook telkens een schets van het totale plaatje met argumenten.

Jullie slaagden er afgelopen zomer in om met een beperkt budget mooie transfers te realiseren. Op sportief vlak staat Groen-Zwart hoger gerangschikt dan zijn plaats in het klassement van de budgetten, dat betekent dat veel mensen goed werk hebben geleverd.

Inderdaad. Wij kunnen ons eigenlijk geen fouten permitteren. Elke transfer in de zomer moet raak zijn. Vorig jaar is gebleken dat je in de winterstop nog weinig kan rechtzetten.

Welke rol spelen makelaars bij Cercle bij de transfer van een speler of de onderhandeling over een nieuw contract?

Makelaars horen bij voetbal, en dat is eigenlijk maar goed ook. Misschien klinkt dit verrassend maar ik zie op dit moment een grote professionalisering in die wereld. Een aantal managers en makelaarsbureaus beseffen heel goed dat hun rol meer is dan een transfer afwerken en een goed loon afdwingen, en werken daarom samen met specialisten uit verschillende sectoren om hun speler zo goed mogelijk te begeleiden. Een voetballer wil immers een klankbord hebben, iemand die interesse toont voor de familiale situatie, en die het juridische en financiële aspect onder de knie heeft; een begeleider dus die oog heeft voor de gehele carrièreplanning.

Hierin is ongetwijfeld ook een grote rol weggelegd voor de spelers zelf en hun entourage.

Spelers mogen officieel pas een contract ondertekenen wanneer ze zestien zijn, maar dat houdt makelaars van divers pluimage, al dan niet met een licentie, niet tegen om al veel vroeger te gaan praten met spelertjes en hun ouders. Ouders vinden dat vaak leuk, want het verhoogt de status van hun zoon. Dat spelers op jonge leeftijd al door makelaars benaderd worden is niet zo belangrijk, belangrijk is wel dat men in de keuze van de manager het kaf van het koren kan scheiden. Het zijn die enkelingen die snel rijk willen worden en de ‘zogezegde’ makelaars zonder licentie die een groot probleem vormen. Het feit dat Lukas Van Eenoo en Karel Van Roose doorbreken, en andere soms meer getalenteerde spelers niet, is zeker voor een stuk te danken aan hun wijze ouders die over veel gezond verstand beschikken.

Cercle Brugge trekt doorgaans ‘brave’ en ‘goed opgevoede’ spelers aan. In het vorige interview vertelde je dat Arnar Vidarsson onze jongens wat sluwer probeert te maken. In welke mate kijkt men naar het psychologisch profiel van een voetballer bij de aanwerving?

Wat de eerste ploeg betreft, wordt bij elke aanwerving advies gevraagd van Johan Desmadryl, onze Mental Coach. Johan screent voor ons elke voetballer die we willen aantrekken. Zelf hecht ik zeer veel belang aan de gesprekken met de eventuele nieuwkomer. Ik moet een goed gevoel aan hun motivatie overhouden. Er zit echter zeker een stuk waarheid in wat je zegt over het karakter van onze jongens, ze zijn soms te keurig.

Dat zie je eigenlijk ook al bij onze jeugd.

Cercle draagt een aantal attitudes hoog in het vaandel, we selecteren ook op die basis, en je merkt dan wel het verschil in temperament als je tegen Waalse of Brusselse jeugdploegen uitkomt. Een goede mentaliteit en lifestyle, verstandige ouders en bereidheid om naast het voetbal te studeren zijn voor ons zeer belangrijk, maar we moeten daar ook eens van durven afstappen, want je hebt op het veld af en toe spelers nodig die het wat sluwer durven spelen, iemand die op het juiste moment een leep foutje durft maken of in moeilijke dagen iedereen wakker schudt; het moeten niet allemaal nette, taakgerichte spelers zijn die binnen de lijntjes kleuren.

Bekijken de talentscouts ook de wedstrijden van de tegenstanders van Cercle Brugge?

Nee, dat is het werk van Ronny Desmedt en Jules Govaert. Zij zijn de wedstrijdscouts en analyseren elke tegenstander in eerste klasse.

Een echte spits maakt het verschil. Bergen met of zonder Jérémy Perbet is een groot verschil. Tom Desutter is al enkele jaren weg, en toch lijkt het moeilijk om een vervanger met scorend vermogen te vinden.

Als je de top vijf, aangevuld met Lokeren, Zulte Waregem en Kortrijk, die meer budget hebben, onder andere door hun deelnames aan play-off 1, buiten beschouwing laat, heeft van de rechterkolom in de rangschikking, enkel Charleroi met David Pollet een echte killer. De andere teams hebben niet het geld om zo’n speler te kopen en moeten dus een spits ontdekken én maken. Een evenwichtige kern, goede organisatie en veel inzet zijn echter minstens even bepalend, zowel voor het resultaat, als voor het aantal doelpunten dat de spitsen zullen scoren. Het komt er nu op aan Belgische aanvallers als Mokulu en Depoitre, die we kenden en die we voor ze echt doorbraken hadden kunnen halen, niet meer te missen. 

We willen jou confronteren met recent transfernieuws en een aantal transfergeruchten die in de pers verschenen.

Ga je gang.

Volgens Het Laatste Nieuws is Cercle Brugge geïnteresseerd in Tim Matthys.

Dat is een kwakkel en op niets gebaseerd. Misschien is Tim een optie voor de toekomst, want hij is een goede speler, maar voorlopig is zijn komst niet aan de orde.  

Grégory Mertens heeft net getekend bij Sporting Lokeren.

Dat is juist. Enkele weken geleden namen wij akte van de belangstelling van Sporting Lokeren. Het heeft even geduurd voor zich dat vertaalde in een transfer, want we wilden Grégory pas laten gaan bij een goed bod. Jonge spelers kansen geven en vijlen aan hun werkpunten om ze nadien met winst te verkopen is heel belangrijk voor ons om te overleven en te groeien.

Wordt zijn vertrek intern opgelost?

Neen, voor die positie halen we zeker een vervanger. We hebben geanticipeerd op het vertrek van Grégory en volgen meerdere pistes.

Dan komen we automatisch terecht bij Nuno Reis. Een aantal media maakt opnieuw gewag van een terugkeer van de Portugees.

Het doel is om spelers als Reis niet enkel te huren, maar om een aankoopoptie te kunnen bedingen of hen zelfs definitief aan te trekken. Of dit mogelijk is, hangt van verschillende factoren af. Vergeet ook niet dat Nuno wedstrijdritme mist en misschien wat tijd nodig zal hebben om zijn oude niveau te halen. Hem nu reeds kopen is te duur, want hij ligt nog anderhalf jaar onder contract.

Lukas Van Eenoo wordt uitgeleend aan OHL.

Dat klopt. Lukas speelt al 16 jaar bij Cercle en had echt eens nood aan verse lucht. We hopen dat hij het daar heel goed doet en dat we volgend seizoen mee kunnen profiteren van de progressie die hij daar boekt. Zijn vertrek gaan we binnen de ploeg proberen oplossen. Het is zinloos om hiervoor een speler van Lissabon te huren, als we talent van eigen kweek bezitten. Jilke Deconinck, die een sterke heenronde bij de U21 afwerkte, en Alessio Staelens kloppen op de deur van de basisploeg. Misschien manifesteert zich op die manier een nieuwe jeugdspeler in het eerste team.

Voor Bram Verbist zou er interesse uit Nederland en Hongarije zijn.

Het is voor Bram geen gemakkelijke periode geweest. Hij heeft zich echter professioneel gedragen en we hopen van harte dat hij een ploeg kan vinden waar hij veel speelgelegenheid zal krijgen. Er is voor hem interesse, maar nog geen concreet bod. Ook Joris Delle en Jo Coppens zijn einde contract; een eventuele contractverlenging of het bekijken van andere opties komt binnenkort op de agenda.

Michael Uchebo gaat zijn laatste contractmaanden in.

Inderdaad, maar in zijn contract staat nog een optie voor één jaar die we voor 31 maart kunnen lichten. We hebben dus nog even tijd om dit te bekijken. Er beweegt iets rond hem, maar een concreet bod hebben we nog niet ontvangen.

Ook de verbintenis Kevin Packet eindigt in juni.

Dat contract wordt niet verlengd. Kevin is op dit ogenblijk nog een tijdje out met een kraakbeenletsel, het is dus een beetje een afscheid in mineur.

Gaël Etock zou tijdens de winterstop Cercle Brugge verlaten.

Dat klopt niet. Gaël heeft het soms moeilijk met discipline op en naast het veld, maar bezit intrinsiek enorm veel talent. Als hij met onze hulp het mentaal kan opbrengen dat talent om te zetten in rendement, dan hebben we er een heel mooie speler bij.

Papa Sene werd door een krant gelinkt aan Beerschot-Wilrijk.

Zelfs al zou de interesse van Beerschot-Wilrijk kloppen, dan kan dit niet uitmonden in een transfer: een overgang tijdens de winterstop van een eerstenationaler naar een eersteprovincialer laten de bondsreglementen niet toe.

Arne Naudts komt terug.

Gaetano Monachello is vertrokken, niet op vraag van ons of op verzoek van de speler zelf, maar zijn makelaar wil een ploeg waar hij meer speelminuten vergaart, zodat zij beter kunnen inschatten of Gaetano de nodige progressie kan maken. Naudts zal zijn plaats innemen. Racing Mechelen heeft van Arne een betere speler gemaakt. Hij scoorde er tien keer en leverde heel wat assists af. We gaan hem nu speelgelegenheid bij ons geven en kijken of hij die sprong naar eerste klasse kan maken.

Is Cercle bezig met inkomende transfers voor volgend seizoen?

We zijn sterk geïnteresseerd in een speler uit een lagere afdeling, maar de besprekingen kunnen nog even aanslepen, dus meer kan ik daar niet over kwijt.

Sven, je vertelde in het vorige interview hoe de samenwerking met Sporting Lissabon en AS Monaco in zijn werk ging. Zelf leenden we in de heenronde vier spelers uit, van wie er drie bij ons opgeleid zijn. Arne Naudts speelde bij Racing Mechelen, Niels Mestdagh verdedigt de kleuren van Vigor Wuitens Hamme, Ward Stubbe is actief bij KM Torhout en Joey Godee verdient zijn brood bij Go Ahead Eagles. Worden deze spelers tijdens hun uitleenbeurt nog gevolgd en kunnen zij in de winterstop teruggeroepen worden?

Onze scouts hebben hen dit seizoen al verschillende keren bekeken. Op voorhand spraken we af met Go Ahead Eagles dat Godee niet teruggeroepen wordt in de winterstop. De anderen kunnen in theorie in januari terugkeren. We hebben dit grondig doorgenomen met de sportieve staf en hebben besloten Arne terug te halen. Ondertussen hebben we Thomas Goddeeris en Gianni Van Landschoot verhuurd aan derdeklasser KM Torhout.

De perceptie heerst dat spelers uitlenen synoniem staat voor spelers definitief afschrijven. Je ziet, ook bij andere ploegen in België, zelden dat een uitgeleende speler terugkeert en zijn kans krijgt.

Ik wil dit beeld nuanceren. Er zijn twee groepen spelers die we willen uitlenen. De eerste groep bestaat uit jongeren die te goed zijn voor de beloften, maar die nog werk hebben om het niveau van de A-kern te halen. Die spelers kunnen beter de kloof met de A-kern dichten in tweede of derde klasse dan bij de U21. In de lagere afdelingen worden ze meer uitgedaagd om aan hun werkpunten te schaven. Tot die groep mag je Godee, Stubbe, Goddeeris en Mestdagh rekenen. Als zij blijven evolueren en progressie maken, dan komen ze zoals Naudts terug bij ons. Dat is bedoeling en het plan dat wij met hen hebben.

Wat doe je met spelers als Papa Sene en Kevin Packet die in het verleden al verhuurd werden aan respectievelijk KSV Roeselare en Standaard Wetteren, terugkeerden, maar momenteel bij onze beloften blijven hangen?

Dat is de tweede groep:  jongens van wie we denken dat ze de sprong naar het eerste elftal net niet zullen maken, maar van wie we overtuigd zijn dat ze voor een ploeg uit tweede en derde klasse een meerwaarde kunnen vormen. Ik denk hierbij inderdaad aan een Sene of Packet, maar ook aan Gianni Van Landschoot, een polyvalente verdediger met een topmentaliteit, die volgens ons net dat tikkeltje extra mist om definitief de sprong naar onze hoofdmacht te maken, maar wel heel nuttig kan zijn voor een tweede- en derdeklasser.

In België zien we dat de beloftencompetitie niet de beste springplank is naar de eerste ploeg, maar pogingen om die competitie te integreren in derde en vierde klasse zijn tot dusver mislukt. Heeft Cercle Brugge er nooit aan gedacht om een satellietploeg uit te bouwen in derde klasse?

We hebben er al meer dan eens over nagedacht om een ploeg in derde klasse te hebben waarmee we heel nauw mee samenwerken en waarin we onze betere beloften kunnen plaatsen. Dat is echter niet evident. Voor ons is het sportief aspect primordiaal, maar een satellietploeg verwacht vooral financiële steun en we hebben eigenlijk geen geld in reserve om in een dergelijk team te investeren.

Op dit ogenblik verkiezen we dus een systeem waarbij we met een aantal ploegen een goede band hebben, zonder op vaste basis samen te werken, en aan wie we spelers kunnen uitlenen. Ik denk hierbij aan KM Torhout, Racing Mechelen, Standaard Wetteren, KVW Zaventem en Vigor Wuitens Hamme.  

Hoe worden de kosten verdeeld bij een uitleenbeurt?

Er zijn verschillende constructies mogelijk en het zou ons nogal ver leiden om dit helemaal uit de doeken te doen. In de meeste gevallen komt het er op neer dat er een overeenkomst wordt gesloten tussen de twee teams en de speler. Cercle komt alle contractuele verplichtingen na, en de ploeg die huurt betaalt een stuk hiervan terug aan Cercle.

Bedankt voor het interview, Sven. In het derde deel dat volgende week verschijnt, hebben we het over de postformatie en de jeugdwerking van Cercle Brugge.

De Tussenstand
BTW BE 0407.845.705 (VZW) - BTW BE 0554.798.824 (CVBA) - Algemene voorwaarden -  webdesign by stardekk ×