Nieuws

Verslag eerste trainingsdag

Persconferentie + sfeerverslag eerste oefensessie

Vandaag hebben de troepen van Lorenzo Staelens de trainingen hervat. De oefenstonde werd voorafgegaan door een persmoment, waarin Technisch Directeur Sven Jaecques en Managing Director Yvan Vandamme de journalisten te woord stonden. Ook woordvoerder Pol Van Den Driessche, enkele dagen geleden gecoöpteerd voor de senaat, was aanwezig.  Opvallend was de positieve en zelfs blije sfeer: iedereen op Cercle lijkt er zin in te hebben en verlangt naar het begin van de competitie. Yvan Vandamme maakte er in zijn inleiding de toehoorders terecht op attent dat het al de twaalfde opeenvolgende keer is dat Cercle de journalisten in eerste klasse kan ontvangen. Buiten de G5 kan enkel Lokeren er zich op beroemen zoveel jaren onafgebroken in de hoogste afdeling te spelen. Wat hebben we verder nog geleerd?

1.   Het budget is omhoog!

De kogel is door de kerk en de grootste structuurverandering in 115 jaar is een feit. De CVBA met een kleinere en gewijzigde Raad van Bestuur wordt operationeel vanaf 1 juli. De extra middelen die hierbij gegenereerd worden, zullen Cercle de mogelijkheid geven om zowel op sportief vlak als inzake structurele omkadering te groeien. Het exacte budget is nog niet geweten, want de verdeelsleutel rond de tv-gelden is nog niet helemaal rond. De belangrijkste commerciële partners blijven en hoofdsponsor ADMB verhoogt zijn financieel engagement met 10%.

2.   We hebben een nieuwe CEO!

De 37-jarige Peter-Jan Matthijs wordt vanaf 1 september de nieuwe algemeen directeur van Cercle Brugge. Hij volgt Yvan Vandamme op. Hij zal geen deel uitmaken van de Raad van Bestuur. Cercle wil immers deze functies gescheiden houden: het management moet operationeel zijn, de Raad van Bestuur werkt strategisch, beleidsmatig en controlerend.

3.   Er is nog plaats in de tribune!

De verkoop van abonnementen is traag gestart. Verschillende oorzaken: de aandacht voor het WK (dit is ook bij andere ploegen merkbaar) en de slechte resultaten in play-off II. Er is dus nog een beetje plaats, maar… de transfers van afgelopen dagen zorgen wel duidelijk voor een nieuwe wind en maken de supporters enthousiast. Het abonnement is vanaf nu ook een betaalkaart voor de pub en de Cercle-shop.

4.   Er is nog plaats in de kern!

Momenteel heeft Lorenzo Staelens 29 spelers ter zijner beschikking. De bedoeling is dat tegen het begin van de competitie de kern uitgedund is tot 24 spelers. Alessio Staelens, Jasper Ameye en Niels Mestdagh zullen uitgeleend worden, maar enkel als er een goed sportief verhaal achter steekt. De transfers hebben even op zich laten wachten, want Cercle zocht heel gericht naar de invulling van een aantal uitgetekende profielen: een aanvallende middenvelder met veel infitratievermogen (Bačelić-Grgić), een fysisch sterke linksvoetige centrale verdediger die ook op de back uit de voeten kan (Bourdin), een stevig en technisch onderlegde spits die meerdere systemen aankan (Sukuta-Pasu), een ervaren en grote doelman (Werner) en versterkingen in de breedte (Valcke, Dussenne, De Bie) die Lorenzo meer mogelijkheden moeten bieden. Het is mogelijk dat er nog versterking komt, van Lissabon (er is reeds gesproken met hen!) of een andere opportuniteit, maar men zal nu enkele weken de kat uit de boom kijken. Als tijdens de voorbereiding blijkt dat er nog hiaten zijn, dan zal men die pijnpunten alsnog proberen wegwerken.

5.   Het stadiondossier ontwaakt opnieuw!

De verkiezingen zorgden ervoor dat het even stil werd rond dit dossier. Uitstel is echter geen afstel. Cercle zit binnenkort samen met alle partijen om het financieel plaatje rond te krijgen. De beide voetbalploegen en de Stad Brugge moeten nu uitklaren hoe het project er in zijn definitieve vorm zal uitzien.

6.   Gezond ambitieus!

Hard werken en goede keuzes maken is niet voldoende; het zijn immers enkel de resultaten die tellen. Cercle wil zich niet vastpinnen op een bepaalde plaats, maar in de reguliere competitie willen we minstens zo goed doen als vorig seizoen. Wat de play-offs betreft: “een verdubbeling van de punten volstaat niet!” (Yvan Vandamme). Het bekerverhaal blijft iets waar we echt naar uitkijken. De kalender voorziet een moeilijke start, maar Cercle blijft er filosofisch onder: we moeten tegen elke ploeg twee keer spelen en het maakt niet echt uit wie eerst komt; we nemen het zoals het komt.

 

DE EERSTE TRAINING

Na de persconferentie ging het richting oefenveld. Een 50-tal supporters daagde op voor de eerste training van Groen-Zwart. 25 spelers tekenden present. Gilles Dewaele, Ayron Verkindere en nieuwkomer Thomas De Bie moesten wegens examens verstek geven. Joey Godee wordt door Go Ahead Eagles voorlopig aan zijn contract tot 30 juni gehouden. Alles verliep in een ontspannen sfeer. De kern werd opgedeeld in drie groepen met een doorschuifsysteem. Lorenzo Staelens trainde pass-en trapvormen. Bij Wim Langenbick deden de spelers spierversterkende oefeningen en de oefenvorm op techniek gebeurde onder de supervisie van Arnar Vidarsson en Bart Van Lancker. Ondertussen namen we even polshoogte bij de fans aan de zijlijn. Een nieuwe drive was duidelijk voelbaar. Het transfergeweld van de afgelopen dagen en de bestuursreorganisatie hadden hun werk gedaan. We sprokkelden enkele reacties.

Olivier Ryde (Brugge, 36 jaar, advocaat): “Ik kijk uit naar het engagement van de nieuwe Raad van Bestuur. Hopelijk kunnen ze efficiënt handelen en snel op de bal spelen. Tegelijkertijd sta ik met beide voeten op de grond. Ik besef goed dat een CVBA niet synoniem staat voor een blanco cheque. Elk seizoen hou ik ook de woorden van Herman Wijnants, voorzitter van Westerlo in het hoofd. Die zei ooit dat er buiten de G6 tien ploegen kunnen degraderen. Tot die groep behoort ook Cercle, daar moeten we niet naïef in zijn. Als er twee ploegen degraderen heb je met andere woorden elk jaar 20% kans dat je uit eerste klasse buitelt. Niettemin denk ik dat we, mits een goede start, ons wagonnetje zonder veel problemen zullen kunnen haken aan play-off II.”

Venise Leterm (Heist, 17 jaar, studente Kinderverzorging): “Ik heb Cercle pas het voorbije jaar leren kennen. Er was een scholenactie, en leerkrachten namen ons mee naar een thuismatch. Voordien had ik niet veel belangstelling voor voetbal, maar ik was onmiddellijk gewonnen voor de sfeer op Cercle. Het ging er zeer gemoedelijk aan toe, en na de wedstrijd konden we een praatje maken met Karel Van Roose en Lukas Van Eenoo. Sindsdien ben ik al verschillende keren gaan kijken, en kwam ik telkens enthousiast thuis. Het kan ook anders. Enkele maanden geleden woonde ik in tweede klasse Antwerpen-Sint-Truiden bij. De scheidsrechter moest de match na twintig minuten afblazen. Er waren rellen, er werd met van alles en nog wat geworpen, en ik waande me even in oorlogsgebied. Zoiets kan je je niet voorstellen op Cercle. Wat het eindresultaat betreft: Play-off I moeten we niet halen van mij, ik ben al tevreden met een rustig seizoen en veel plezier in de tribunes. Na de examens ga ik om mijn eerste abonnement.”

Axel Harinck (Brugge, 20 jaar, student bedrijfsmanagement): “Ik ben een beetje jaloers op de jonge spelers op het veld. Toen ik 16 jaar was, verliet ik de jeugd van Club Brugge voor Groen-Zwart om meer doorstromingskansen voor de eerste ploeg te hebben. Ik werd geselecteerd voor de nationale ploeg en op het einde van het seizoen ben ik bezweken voor de avances van AA Gent. Daar is het veel moeilijker om door te breken, en het resultaat is dat ik volgend seizoen uitkom voor vierdeklasser Winkel Sport. Ik kijk uit naar mijn nieuwe ploeg, maar het raakt wel om jongens, zoals Alessio Staelens, Stephen Buyl en Jasper Ameye met wie ik nog samengespeeld heb, hier op het veld van de A-kern te zien. Ik heb destijds een verkeerde beslissing genomen omdat ik dacht dat het gras elders groener was en heb daar nu spijt van. Jonge spelers kunnen nergens beter zijn dan bij Cercle.”

Rik Cauwelier (Brugge, 61 jaar, hotelier): “Ik ga reeds naar Cercle sinds 1963. Ik heb veel goede en minder goede momenten meegemaakt, maar Groen-Zwart blijft eeuwig in mijn hart, wat er ook gebeurt. Echt chapeau voor het werk van Sven Jaecques. De waarheid ligt op het veld, dus we weten nog niet wat de nieuwkomers zullen brengen, maar de Technisch Directeur is er toch in geslaagd om enkele spelers te halen naar wie ik echt nieuwsgierig ben. Ik ben vooral benieuwd naar Stipe Bačelić-Grgić. Een kennis van mij is enigszins vertrouwd met het Kroatisch voetbal en uitte zich zeer positief over onze nieuwe middenvelder. We hadden echt iemand nodig met infiltratievermogen, iemand die ook het doel weet staan.  Een achtste of negende plaats is misschien haalbaar.”

Chris Verbeke (Nieuwpoort, 67 jaar, gepensioneerd sociaal controleur bij Rijksinstituut der Zelfstandigen): “Paul Vanhaecke, gepokt en gemazeld in de supporterskringen moet onze sterke man blijven, maar ik ben ook blij dat Frans Schotte terug is. Een rationeel en rustig man, waarbij iedereen zich direct op zijn gemak voelt en die supporters doet dromen. Je voelt langs de lijn vandaag als het ware een soort opwinding. In de tweede plaats ben ik blij met de doorstroming van de jeugd. Ik ben jarenlang jeugdvoorzitter van Cercle Brugge geweest, de jongeren liggen me dus nauw aan het hart. Vorig jaar braken Karel Van Roose en Stephen Buyl door, de jeugdwerking heeft hier een grote verdienste aan, en ik hoop dat men in de toekomst dezelfde lijn kan doortrekken. Ik vind het daarom zo jammer dat ex-jeugdspeler Hervé Matthys bij Anderlecht een profcontract heeft getekend; dat had bij ons moeten gebeuren en dat doet pijn.”

Harry Hollevoet (Torhout, 23 jaar, bediende): “Ik vind het een schitterende zaak dat Lukas Van Eenoo terug is. Momenteel speel ik bij Eernegem, maar jarenlang speelden we samen bij de jeugdploegen van Cercle. Lukas speelt hier al van bij de duiveltjes, hij ademt Groen-Zwart uit. Goede voetballer, en hij is altijd heel eenvoudig en toegankelijk gebleven. Zo iemand moet Cercle koesteren en laten bijtekenen. “

Frank Van Vyve (Oostkamp, 56 jaar, leerkracht): “Ik lees dat Cercle in de toekomst over meer financiële middelen zal beschikken. Ik hoop dat hierdoor hun sportieve prestaties hetzelfde niveau halen als de familiale gezelligheid die Cercle al zo lang uitstraalt. Groot proberen zijn in het kleine, maar niet vergeten dat resultaten belangrijk zijn. Kijk naar het jaar onder Glen De Boeck of naar de hype van de  Rode Duivels nu: we mogen ons nog zo proberen verkopen of sfeeracties organiseren, de uitslagen zijn de basis van alles en bepalen wat er in de tribune gebeurt.”

Laat ons hopen dat de dromen van de supporters werkelijkheid worden en dat we een seizoen zonder al teveel stress en met enkele mooie stunts mogen beleven.

Verslag eerste trainingsdag
BTW BE 0407.845.705 (VZW) - BTW BE 0554.798.824 (CVBA) - Algemene voorwaarden -  webdesign by stardekk ×